Κίνδυνο για τσουνάμι στα ελληνικά νησιά - και μάλιστα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες - "βλέπουν" οι Γερμανοί, μιλώντας γιαπαλιρροϊκά κύματα ύψους 3-5 μέτρων όχι μόνο στις νότιες ακτές αλλά και στη Β. Ελλάδα...

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus, ερευνητές του Πανεπιστημίου RWTH του Άαχεν θεωρούν ότι έχουν υποτιμηθεί οι εκτιμήσεις ότι φονικά τσουνάμι έχουν χτυπήσει τις ακτές τις Ελλάδας στον παρελθόν

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της "Αμερικανικής Εταιρίας Σεισμολογίας" ​​στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, και η βορειοανατολική ακτή θα πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιοχών της Ελλάδας που είναι επίφοβες για  τσουνάμι.

Η διαπίστωση αυτή βασίζεται στον Ηρόδοτο, ο οποίος είχε περιγράψει την "απόσυρση" της θάλασσας από την Ποτίδαια, στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, και τα τεράστια κύματα που ακολούθησαν και τα οποία παρέσυραν τους Πέρσες και έσωσαν την πόλη.

Οι νέες γεωλογικές μελέτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η περιοχή μπορεί να είναι ευάλωτη σε κάποιο παλιρροϊκό κύμα, εξήγησε ο Κλάους Ράιχερτερ, του Πανεπιστημίου του Άαχεν, ο κυριότερος συγγραφέας της μελέτης. 

Ο ίδιος τονίζει ότι ο κρατήρας του ηφαιστείου της Σαντορίνης είναι ξανά ενεργός. Το Focus βέβαια επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το ηφαίστειο θα εκραγεί τα επόμενα χρόνια.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com