ΦΩΤΟ – ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Όλο το ημερολόγιο του Άκη!
- Δημοσιογράφοι, πολιτικοί και επιχειρηματίες έχασαν τον ύπνο τους...
- "Φέρε 2-3 κατοστάρες" έλεγε...

Χορός εκατομμυρίων, με τον Άκη να συνομιλεί με τους συγκατηγορούμενούς του για εκατομμύρια σαν να είναι... μαρουλόφυλλα! Ο Άκης Τσοχατζόπουλος σημείωνε τα πάντα. Και είναι ο ίδιος του ο γραφικός χαρακτήρας που τώρα τον "καίει". «Κάλυψε άμεσα την οφειλή σου και τα υποσχεμένα 900 000 ευρώ. Ξεκίνα τώρα με δυο-τρεις κατοσταριές και μέσα στον μήνα τον άλλο τα υπόλοιπα». Σε αυτό το πνεύμα....


κινούνται οι χειρόγραφες σημειώσεις του Ακη Τσοχατζόπουλου στα ημερολόγια-φωτιά που έχει στα χέρια της η ελληνική δικαιοσύνη.

Ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός «γράφει» σε αυτό το ύφος, σε δεκάδες σημειώματα, στον πρώην γενικό γραμματέα Αμυνας Γιάννη Σμπώκο από τον οποίο ζητάει να του επιστρέψει ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ: «Γιάννη, εσύ ξέρεις. Δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατάς. Είναι μια παλιά επιτυχής συνεργασία μας, με σοβαρά αποτελέσματα...» γράφει σε μια από τις χιλιάδες σελίδες που κατασχέθηκαν από τις Αρχές εκείνο το πρωινό της 11ης Απριλίου που συνελήφθη.

Τα χρήματα που παρακρατούσε ο Γιάννης Σμπώκος απασχολούσαν έντονα τον πρώην υπουργό, ο οποίος επανέρχεται συχνά στο θέμα: «Γιάννης δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις ! Εσύ δεν είσαι κλέφτης ! Δεν είσαι απατεώνας ! Εφερες τα χρήματα ;». Σε κάποιο σημείωμα, μάλιστα, ο Ακης επικαλείται τη δεινή του οικονομική κατάσταση ζητώντας από τον Σμπώκο να του φέρει πίσω τα χρήματα.

Οπως προκύπτει από το αρχείο του πρώην υπουργού, οι δυό τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010 είχαν συμφωνήσει να σταλεί σταδιακά το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Βέβαια, σε κανένα χειρόγραφο σημείωμα δεν γίνεται λόγος για την προέλευση των χρημάτων αλλά ο Ακης τα απαιτεί:

«Γι' αυτό δεν υπάρχει άλλος δρόμος, φέρε αμέσως τα χρήματα».

Ο Ακης, όπως γίνεται σαφές από τα σημειώματα προσδοκούσε παρέμβαση της Δικαιοσύνης και γράφει στον Σμπώκο προκειμένου να τον πείσει:

«Φρόντισε να υπάρξει σοβαρός και ισχυρός διαμεσολαβητής να μας στηρίξει με παρεμβάσεις του στη δικαιοσύνη», χωρίς ωστόσο να προκύπτει αν αυτός ο διαμεσολαβητής υπήρχε ή τον αναζητούσε.

Στο λεπτομερές ημερολόγιό του ο κ. Τσοχατζόπουλος αποφεύγει επιμελώς να αποκαλύψει την προέλευση των χρημάτων. Ωστόσο, αποκαλύπτει με τον πιό σαφή τρόπο τους ανοιχτούς λογαριασμούς που είχε με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του. Οι σημειώσεις αποδεικνύουν, μάλιστα, ότι οι δυό τους είχαν στενές σχέσεις και γνώριζε ο ένας πολλά για τη δράση του άλλου πριν τα «σπάσουν» για τα χρήματα. Το ημερολόγιο είναι προφανές ότι «καίει» τον Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος ελέγχεται ήδη ποινικά για την υπόθεση της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων.

Οι επίμαχες σημειώσεις δεν έχουν συγκεκριμένη χρονολογία και οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί ο Ακης περιέγραφε τόσο αναλυτικά τις σκέψεις και τις κινήσεις του.

Οι λεπτομέρειες με τις οποίες ο πρώην υπουργός περιγράφει τη ροή χρήματος είναι αποκαλυπτικές : «Ξέρουμε και οι δυό μας τι χρήματα και από που στείλαμε με σένα έξω. Πριν δυο χρόνια σου πρότεινα αποδέσμευση και εκκαθάριση της παλιάς μας συνεργασίας. Αρνήθηκες έμπρακτα να το προχωρήσουμε. Η μη επιστροφή από το 2010, παρά τις υποσχέσεις και τις συμφωνίες, των 900 000 ευρώ που εγκρίθηκαν από τους δικούς σου, γιορτές 2010, ήταν η μεγαλύτερη ζημιά για μένα. Γι'αυτό κάλυψε άμεσα την οφειλή σου...».

Δεν καταγράφονται, ωστόσο, ονόματα παρά μόνο γεγονότα και σκέψεις: «Εδώ και δέκα μέρες κάτι «νέο». Υφίσταμαι απειλή και απαίτηση «εξόδου»! από κοντά όμως αυτά ! Ερχονται και άλλες εξελίξεις, όπως γνωρίζουμε».

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com