Γαύρος με σάλτσα μουστάρδας

Περιγραφή

Ελαφρύ και μυρωδικό φαγητό.



Τι χρειαζόμαστε:

  • 400 γρ γαύρο
  • 5 μέτριες πατάτες (600-700 γρ)
  • 6-8 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ μουστάρδα
  • μισό ποτήρι λευκό κρασί (100ml)
  • χυμό ενός λεμονιού
  • αλάτι-ρίγανη-δυόσμο-πιπέρι-μαϊντανό

Πως το κάνουμε:

  1. Καθαρίζουμε τον γαύρο και αφαιρούμε το κεφάλι και το κόκαλο.
  2.  Βράζουμε τις πατάτες και ταυτόχρονα τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις μαραθούν το σκόρδο και το κρεμμύδι το αφήνουμε στην άκρη.
  3.  Στο μπλέντερ αναμειγνύουμε το κρασι, το αλατοπίπερο, την μουστάρδα, τη ρίγανη, το δυόσμο, το χυμό από το λεμόνι, μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ).
  4. Αφού βράσουν οι πατάτες, τις κόβουμε σε φέτες και κάνουμε μια στρώση από αυτές σ ένα ταψάκι και στη συνέχεια βάζουμε μια στρώση γαύρο με το ανοιγμένο μέρος προς τα κάτω. 
  5. Απλώνουμε το μισό από τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο που έχουμε τσιγαρίσει πριν και στην συνέχεια ρίχνουμε την μίση από την σάλτσα που έχουμε αναμείξει στο μπλέντερ. Συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση με τις πατάτες και τελειώνουμε πάλι με τον γαύρο, που τοποθετούμε με το άνοιγμα προς τα κάτω. 
  6. Απλώνουμε το υπόλοιπο κρεμμυδάκι με το σκόρδο και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. Στο τέλος πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλετε μπορείτε να αλατοπιπερώσετε τις στρώσεις πατάτας και τον γαύρο. Εγώ ετοιμάζω το ταψί το βράδυ και το ψήνω την επόμενη το μεσημέρι για να μαριναριστεί ο γαύρος με την σάλτσα μουστάρδας. Αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει, μπορείτε να το ψήσετε αμέσως αφού το φτιάξετε.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com