Δεκάδες είναι οι γυναίκες που ασκούν το «αρχαιότερο επάγγελμα» στα πεζοδρόμια των οδών Αναγεννήσεως,  Μοναστηρίου, Γιαννιτσών και Δάφνης και στα «στούντιο» της περιοχής των Σφαγείων…
Στους δρόμους αυτούς κυριαρχεί, τα τελευταία χρόνια η πεζοδρομιακή και παράνομη πορνεία στη Θεσσαλονίκη και ο αριθμός των εκδιδόμενων γυναικών που «ψαρεύουν», νυχθημερόν πια, πελάτες στον δρόμο αυξάνεται, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας.
«Πόσα θα μου δώσετε για τη συνέντευξη;» ρωτάει, κάνοντας χιούμορ, η Γελένα, που δεν θέλησε να χρησιμοποιήσουμε το πραγματικό της όνομα στο ρεπορτάζ. Φοράει ψηλές δερμάτινες μπότες και από την όψη της δείχνει να μην είναι η πιο νέα σε σχέση με τις άλλες γυναίκες που «κάνουν πιάτσα» στην περιοχή. Δείχνει ανοιχτός χαρακτήρας και συμπαθής και παρ’ ότι Ρωσίδα στην καταγωγή, τα ελληνικά της είναι καλά, γεγονός που προδίδει χρόνια παραμονής στη χώρα μας.
Στην αρχή δεν έχει διάθεση για πολλές κουβέντες, αλλά κατόπιν η γλώσσα της λύνεται. Τα προηγούμενα χρόνια, όπως μας λέει, δούλευε σε νόμιμους οίκους ανοχής. Υπήρχαν βραδιές που δεν περνούσε κανείς πελάτης, αλλά και άλλες με πελάτες «λαχείο», που έμεναν όλη τη νύχτα και πλήρωναν αναλόγως.
«Ό,τι είδους άνδρας μπορείς να φανταστείς έρχεται εδώ» λέει, ενώ στην ερώτηση, αν το μόνο που επιζητούν οι πελάτες της είναι το σεξ, απαντά “όχι πάντα”.  «Κάποιοι, μοναχικοί, έρχονται και μού ανοίγουν την ψυχή τους. Γιατί ξέρουν ότι, φεύγοντας, δεν θα με ξαναδούν» εξηγεί και μας λέει πως γι’ αυτήν το να είναι ιερόδουλη είναι ένα επάγγελμα όπως όλα τα’ άλλα.
«Ένα επάγγελμα με κινδύνους;» τη ρωτάμε, παραπέμποντάς την στην υπόθεση των οροθετικών γυναικών που συνελήφθησαν στην Αθήνα. «Δεν ‘παίζει’ χωρίς προφύλαξη. Το κουμάντο είμαι εγώ» απαντά, εξηγώντας ότι δουλεύει αυτόνομα, χωρίς προαγωγούς, και υποβάλλεται σε τακτά διαστήματα σε υγειονομικές εξετάσεις.
Την ώρα που απομακρυνόμαστε από τη Γελένα, σταματάει μπροστά της ένα μαύρο αυτοκίνητο. Ο οδηγός ανοίγει το παράθυρο κι ύστερα από μια σύντομη κουβέντα, η «Ρωσίδα», όπως την αποκαλούν, μπαίνει στο όχημα.
Η Γελένα αποτελεί μάλλον μία από τις λίγες εξαιρέσεις στην πορνεία του πεζοδρομίου σε ό,τι αφορά το θέμα του υγειονομικού ελέγχου. Όπως λέει η ίδια,  δεκάδες κοπέλες που εκδίδονται καθημερινά στους δρόμους ή προσφέρουν «κατ’ οίκον» υπηρεσίες, κατόπιν τηλεφωνήματος, ή δραστηριοποιούνται στα λεγόμενα «στούντιο» και «ινστιτούτα ομορφιάς» δεν υπόκεινται σε καμιά υγειονομική εξέταση, αποτελώντας πραγματικές «υγειονομικές βόμβες».
Μάλιστα, πολλές νεαρές γυναίκες που εξωθούνται στην πορνεία, θύματα του trafficking, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, αναγκάζονται να κάνουν έρωτα χωρίς προφύλαξη. Αναγκάζονται, για να κερδίσουν οι δουλέμποροι περισσότερα. Έτσι κι αλλιώς, είναι «παρανομία στην παρανομία». Κανείς δεν γνωρίζει, επομένως, αν κάποιες από τις γυναίκες που είναι αναγκασμένες να εκδίδονται σε θλιβερά διαμερίσματα, άθλια δωμάτια ξενοδοχείων ή απομονωμένες μονοκατοικίες, διασπείρουν τον ιό του AIDS ή άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε ελέγχους για να εντοπίσει τις ιερόδουλες που εκδίδονται χωρίς τις απαραίτητες υγειονομικές άδειες. Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα συνελήφθησαν δύο παράνομες αλλοδαπές ιερόδουλες στην οδό Γιαννιτσών διότι δεν διέθεταν άδεια κι ούτε είχαν υποβληθεί στις σχετικές εξετάσεις. Αστυνομικοί τις συνόδευσαν σε δύο νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για μεταδιδόμενες ασθένειες και στη συνέχεια κινήθηκαν οι διαδικασίες απέλασής τους.
Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές απευθύνθηκαν στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος, όπου οι δύο ιερόδουλες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις για τον ιό HIV. Τα αποτελέσματα για την πρώτη ήταν αρνητικά κι αναμένονται τα αποτελέσματα για τη δεύτερη.
Επιπλέον, την Παρασκευή συνελήφθησαν άλλες έξι εκδιδόμενες γυναίκες, οι οποίες θα υποβληθούν στις απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχουν από λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com