Pasta all' amatriciana

Περιγραφή

Η πιο γνωστή συνταγή όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομα της απο την πόλη Αmatrice. Η συνταγή των "5Ρ": Pasta, Pancetta, Pomodoro, Peperoncino, Pecorino (=Πάστα, Πανσέτα, Ντομάτα, Πιπεριά, Πεκορίνο). Πεντανόστιμη και πανεύκολη



Τι χρειαζόμαστε:

  • 320gr bucatini ή penne
  • 120gr πανσέτα κομένη σε μικρά κυβάκια
  • 250gr ώριμες ντομάτες (μπορείτε και σάλτσα ντομάτας, αλλά αυτή που έχει και κομμάτια μέσα)
  • Μισή κόκκινη καυτερή πιπεριά
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 κρεμμύδια
  • 4-5 φύλλα βασιλικού (προαιρετικά)
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Πως το κάνουμε:

  1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  2. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε μεσαία φωτιά το σκόρδο και το κρεμμύδι. Αφού προσθέτουμε και τις ντομάτες, αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε, όσοι θέλουν, και τον βασιλικό και αφήνουμε για ακόμα 5 λεπτά στη φωτιά. Στο τέλος αφαιρούμε και το σκόρδο και τον βασιλικό.
  4. Σε ένα άλλο σκεύος βάζουμε την πανσέτα και την καυτερή πιπεριά και τα τσιγαρίζουμε μόνο με το λίπος της πανσέτας.
  5. Εν συνεχεία, ενώνουμε όλα τα υλικά και αλατίζουμε.
  6. Συγχρόνως βράζουμε το νερό για τα ζυμαρικά. Τα βράζουμε "al dente". Το νερό να είναι σωστά αλατισμένο!!!
  7. Αφού σουρώσουμε τα ζυμαρικά, τα βάζουμε στο τηγάνι με την σάλτσα και τα ανακατεύουμε καλά. Τα αφήνουμε να "ξεκουραστούν"για 1-2 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  8. Σερβίρουμε με pecorino.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορείτε να βάλετε το ζυμαρικό της προτίμησης σας. Ωστόσο με bucatini ή με penne είναι ΣΚΕΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Eπίσης αντί για pecorino μπορείτε να δοκιμάσετε και parmigiano (eγώ προτιμώ pecorino).
Όσον αφορά το νερό για τα ζυμαρικά, ένα μυστικό που έμαθα απο του Ιταλούς: αλατίστε το νερό με χοντρό αλάτι. Προσοχή στην ποσότητα! Εγώ το υπολογίζω με την χουφτά (2 περίπου, όσο πίανουν τα δάχτυλα μας).
Ένα άλλο μυστικό για την σάλτσα είναι να μην βάλετε συγχρόνως όλα τα υλικά στο τηγάνι.


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com