Διαβάστε προσεκτικά όλο το ρεπορτάζ του Pressing που αφορά στην έρευνα του ΣΔΟΕ για τον παράνομο πλουτισμό πολιτικών προσώπων μεταξύ των οποίων 4 είναι πρώην υπουργοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Θα μείνετε άφωνοι… από τον τρόπο που οι τράπεζες βάζουν κολλήματα στην έρευνα.
Ακολουθεί το κείμενο του Μάκη Δεληπέτρου
Τέσσερις υπουργοί με το δάχτυλο στο μέλι;

Αν κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι το πάρτι με τα εκατομμύρια ευρώ σταματάει στον Άκη Τσοχατζόπουλο, είναι βαθιά νυχτωμένοι. Το PRESSing σήμερα αποκαλύπτει ότι τέσσερα κορυφαία στελέχη, πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται στη λίστα του ΣΔΟΕ και ξεψαχνίζονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους μέχρι και τα τρίτα ξαδέλφια τους!

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» και δεν πρόκειται να μείνει τίποτα όρθιο στην ελληνική πολιτική σκηνή τα επόμενα δύο χρόνια. Έχουν δίκιο όσοι πιστεύουν πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν ήταν το μοναδικό κορυφαίο στέλεχος που «τα ‘πιανε» κανονικά από τις μίζες των εξοπλιστικών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Αυτή τη στιγμή, που βρισκόμαστε μια ανάσα πριν από τις σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων 40 χρόνων, στα γραφεία του ΣΔΟΕ μια ομάδα έντιμων υπαλλήλων του κράτους έχει πέσει με τα μούτρα στη δουλειά και ετοιμάζεται να βγάλει στη φόρα αποκαλύψεις για πολιτικά στελέχη που θα προκαλέσουν σεισμό!
Η συγκεκριμένη ομάδα των στελεχών του ΣΔΟΕ δουλεύει ακατάπαυστα εδώ και 8 μήνες με μοναδικό στόχο να αποκαλύψει το όργιο της σπατάλης και του κλεψίματος σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής.
-- «Να ξέρεις, μας καθυστερούν οι τράπεζες σε βαθμό απίστευτο. Ζητούμε στοιχεία και τη συνδρομή τους για συγκεκριμένες κινήσεις λογαριασμών και αντί να μας τα προμηθεύουν αμέσως κωλυσιεργούν, ελπίζοντας σε μια αλλαγή της πολιτικής κατάστασης. Δεν μπορώ να καταλάβω τι ακριβώς περιμένουν, αλλά αντί να πάρουμε τα στοιχεία σε 6-8 ημέρες, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, τα παίρνουμε σε τέσσερις με πέντε μήνες. Φαντάσου τώρα τι γίνεται όταν αυτός που ψάχνουμε έχει φροντίσει τα χρήματα να χάνονται σε τέσσερις και πέντε λογαριασμούς σε όλον τον κόσμο και φυσικά εκτός Ελλάδος», είπαν στελέχη του ΣΔΟΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να έχουν τελειώσει τον έλεγχο της πρώτης φουρνιάς των ύποπτων πολιτικών προσώπων σε διάστημα τριών μηνών. Οι τράπεζες, όμως, τους δυσκολεύουν απίστευτα. Γιατί άραγε;

Τέσσερις πρώην υπουργοί στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ
Δεν μιλάμε, φυσικά, για ανθρώπους που έχουν διατελέσει υπουργοί το ‘74 και το ‘80. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ μιλούν για ονόματα με τεράστιο πολιτικό βάρος που κατά καιρούς έχουν πρωταγωνιστήσει στην πολιτική ζωή του τόπου από το μετερίζι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του PRESSing, τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα, πρώην υπουργοί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ελέγχονται για οικονομικές συμφωνίες παράνομες (μίζες), αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία, παράνομο πλουτισμό και άμεση ή έμμεση διασύνδεση με το σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου. Συγκεκριμένα, ο ένας υπουργός που έρχεται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται σε βάθος για αποφάσεις του υπουργείου του και παραλείψεις που έχουν στοιχίσει στον ελληνικό λαό και κυρίως στο ελληνικό κράτος. Μολονότι ο υπουργός υποστηρίζει ότι τα τυχόν λάθη και οι παραλήψεις είναι υποκειμενικά και ότι είναι πολύ πιθανό, εάν κάτι έχει συμβεί, να είναι πολιτικό το λάθος, από την άλλη τα στελέχη του ΣΔΟΕ δεν σταματούν μόνο σε αυτά τα «τυχαία» πολιτικά λάθη αλλά προχωρούν και σε έλεγχο περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε άνοιγμα λογαριασμών με παράλληλο έλεγχο του «πόθεν έσχες».
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο συγκεκριμένος υπουργός του ΠΑΣΟΚ είναι ένοχος.
-- «Το ότι προχωράμε σε έλεγχο του οποιουδήποτε δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο πολιτικός, ο επιχειρηματίας ή ακόμη και ο απλός πολίτης είναι ένοχος. Αυτό θα το δείξει η έρευνα, αλλά και η Δικαιοσύνη. Εμείς απλά ό,τι μας φαίνεται ύποπτο το εξετάζουμε», δήλωσε μέλος της ομάδας ΣΔΟΕ. Στη διευκρινιστική ερώτηση που κάναμε «Όμως, όταν ερευνάτε σε τόσο βάθος στοιχεία ενός πολιτικού προσώπου, σημαίνει ότι υπάρχουν ενδείξεις παρανομίας;», η απάντηση που πήραμε ήταν:
-- «Προφανώς».
Ο δεύτερος υπουργός του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για τον τρόπο απόκτησης ενός ακινήτου σε κοσμικό νησί. Τώρα θα πείτε εσείς, «Και τι έγινε που ο άνθρωπος αγόρασε μια πολυτελέστατη βίλα για να περνάει τις διακοπές του μαζί με τους φίλους και τους γνωστούς;». Τον ΣΔΟΕ δεν τον απασχολεί καθόλου τι σπίτια έχει ο καθένας. Το θέμα είναι ο τρόπος απόκτησης του ακινήτου, από ποια εταιρεία, με ποια παραστατικά, σε τι τιμή με βάση την αντικειμενική αξία και πάει λέγοντας. Για το συγκεκριμένο, λοιπόν, ακίνητο που έχει αποκτήσει ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν παραλείψεις σε βαθμό ύποπτο. Αν και ο υπουργός το έχει δηλωμένο το ακίνητο στο «πόθεν έσχες», παρ’ όλα αυτά όλο το χαρτομάνι που το συνοδεύει δεν τους έχει πείσει και το ψάχνουν σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικό ζήτημα: το ακίνητο συνδέεται, όπως τουλάχιστον λένε οι πληροφορίες, εμμέσως με εταιρείες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Και εδώ οι συμπτώσεις είναι πολλές.

Οι υπουργοί της ΝΔ
Θα σας κάνει εντύπωση, αλλά και εδώ η έρευνα έχει να κάνει με δύο παρόμοιες περιπτώσεις. Ο ένας υπουργός, ο οποίος είναι από τα αποκαλούμενα κορυφαία στελέχη και με ιστορικό ρόλο στην παράταξη, ελέγχεται εξονυχιστικά για το «θεάρεστο» έργο του σε υπουργείο που είχε να κάνει με κρυφά κονδύλια αλλά και με αναθέσεις που, όπως φαίνεται, ήταν στημένες και προσυμφωνημένες. Ο υπουργός έχει μπει στο στόχαστρο και για προμήθειες του συγκεκριμένου υπουργείου που δεν φαίνονται απλώς ύποπτες αλλά είναι κραυγαλέες.
Το έτερο στέλεχος της γαλάζιας παράταξης έχει μπει στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ εξαιτίας μιας ύποπτης απόκτησης βίλας σε νησί των Κυκλάδων. Τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί όχι μόνο δεν καλύπτουν την αγορά με βάση τα εισοδήματα, αλλά υπάρχει και ζήτημα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και τον ιδιοκτήτη που προχώρησε στην παραχώρηση και την πώληση.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έρευνα;
Το ΣΔΟΕ έχει στείλει τα αιτήματά του για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και των τεσσάρων υπουργών που αναφέρονται σήμερα στο PRESSing. Το αίτημα δεν αφορά μόνο στους ίδιους αλλά και σε συγγενικά τους πρόσωπα που αναφέρονται σε συμβόλαια αγοραπωλησιών. Οι υπουργοί ελέγχονται για τη δραστηριότητά τους από το 2000 μέχρι σήμερα, δηλαδή η έρευνά που τους αφορά έχει βάθος δεκαετίας και παραπάνω. Τα στελέχη του ΣΔΟΕ έχουν από τη μια μεριά το «πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει τα πολιτικά πρόσωπα, τα Ε9 των φορολογικών δηλώσεων και βεβαίως τα συμβόλαια που έχουν να κάνουν με την κάθε αγοραπωλησία, και ακριβώς δίπλα, σε παράλληλη έρευνα, την πορεία του κάθε υπουργού στο υπουργείο του, τις συμβάσεις που έχει υπογράψει, τα πολιτικά «λάθη» και τις παραλείψεις που ίσως έχει κάνει.
Όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέες υποθέσεις σαν του Τσοχατζόπουλου με ένα κύκλωμα πράσινων και μπλε κόκκων που δεν φαίνεται να καθαρίζει με τίποτα.

Διαβάστε το υπόλοιπο θέμα στο περιοδικό Pressing που κυκλοφορεί αύριο Πέμπτη
Ο Μάκης Δεληπέτρος είναι διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Pressing και πρώην διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα Aπογευματινή όπου και εργάστηκε για 25 χρόνια. Για το Pressing ο ίδιος και η ομάδα του αποτελούν τη δύναμη πυρός για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του περιοδικού.
ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com