Ανοιξιάτικα λαζάνια

Τι χρειαζόμαστε:

 • 500 gr λαζάνια
 • 1 Kg φρέσκο σπανάκι
 • 3 καρότα κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
 • 3 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
 • 500 ml σάλτσα μπεσαμέλ
 • 500 gr ανθότυρο (γλυκό και πολύ φρέσκο)
 • 20 gr βούτυρο
 • 100 gr τριμμένο τυρί παρμεζάνα
 • Κορυφές σπαραγγιών για τη διακόσμηση (προαιρετικά)
 • αλάτι, πιπέρι κ.π. (= κατά προτίμηση)

Πως το κάνουμε:

 1. Παίρνετε ένα χαμηλό και φαρδύ σκεύος (ένα μικρό ταψάκι) και το γεμίζετε έως τα ¾ με νερό, το βάζετε στο μάτι και, όταν το νερό αρχίσει να βράζει, ρίχνετε λίγα-λίγα τα λαζάνια και βράζετε για περίπου 1 λεπτό από κάθε πλευρά.
 2. Σουρώστε τα και αφήστε να στεγνώσουν πάνω σε ένα καθαρό πανί, χωρίς όμως να τα βάλετε το ένα πάνω στο άλλο γιατί θα κολλήσουν.
 3. Πλύνετε καλά το σπανάκι. Μην το σουρώσετε, αλλά βράστε το με μόνο το νερό που έχει μείνει επάνω του από το πλύσιμο, αλατίζοντάς το ελαφρά και ανακατεύοντάς το συνεχώς ώστε να μη κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
 4. Μετά από περίπου δέκα λεπτά διακόψτε τον βρασμό, αφήστε το για λίγη ώρα στο σουρωτήρι έως ότου γίνει χλιαρό, πιέστε το κατόπιν πολύ καλά με τα χέρια σας να χάσει όλα τα υγρά του και, τέλος, κόψτε το σε μάλλον χονδρά κομμάτια.
 5. Σε κατσαρόλα όπου έχετε λιώσει μία σχετικά μικρή ποσότητα βουτύρου (όσο περίπου ένα καρύδι) σε 250 ml νερό, ρίξτε τα καρότα κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια (julienne). Όταν μαλακώσουν σουρώστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν.
 6. Κάνετε το ίδιο και με τα κολοκυθάκια.
 7. Ανάψτε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
 8. Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25x35 εκ. περίπου και σκεπάστε την βάση του με μία πρώτη στρώση σάλτσας μπεσαμέλ.
 9. Τοποθετήστε πάνω σε αυτή μία πρώτη στρώση λαζάνια.
 10. Στρώστε πάνω από τα λαζάνια μια στρώση σάλτας μπεσαμέλ, κατόπιν λίγο σπανάκι, καρότα και κολοκυθάκια.
 11. Για τελευταία στρώνετε μία στρώση ανθότυρο με τριμμένη παρμεζάνα.
 12. Δημιουργήστε με τον ίδιο τρόπο και άλλες στρώσεις εναλλάσσοντας τα υλικά και τελειώστε με μία στρώση λαζάνια καλυμμένη με σάλτσα μπεσαμέλ, μερικά κομμάτια βούτυρο εδώ κι’ εκεί, τις μύτες από τα σπαράγγια (είπαμε, προαιρετικά) και, τέλος, μία γερή δόση τριμμένης παρμεζάνας (αυτή δεν είναι προαιρετική αλλά επιβεβλημένη).
 13. Βάλτε το πυρίμαχο στο φούρνο για περίπου μισή ώρα και, πριν σερβίρετε, αφήστε τα λαζάνια σας να “ξεκουραστούν” για περίπου δέκα λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αυτό το πιάτο αυτό μπορείτε να το ετοιμάσετε και 1-2 ημέρες πριν από το ψήσιμό του. Σε αυτή τη περίπτωση, θα το διατηρήσετε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη κουζίνας, το δε ψήσιμο θα πρέπει να διαρκέσει 10 λεπτά περισσότερο. Εάν σας αρέσει η τάξη : Πριν ξεκινήσει η διαδικασία της .....στρωμάτωσης "προβάρετε" πόσα λαζάνια απαιτούνται για την κάθε στρώση (εξαρτάται από το μέγεθος του σκεύους σας). Έτσι θα γνωρίζετε πόσες στρώσεις θα βγουν και, κυρίως, στα πόσα θα πρέπει να μοιράσετε τα υλικά της γέμισης. Εάν θέλετε να το συνοδεύσετε με κρασί, τι θα λέγατε για έναν, μάλλον γλυκό, αφρώδη οίνο ?


ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ www.oiprionatoi.com